Как да изберем подходяща покривка?

Как да изберем подходяща покривка?
24 октомври 2021

Когато говорим по темата за избор на покривка ми се иска да кажа: "Изберете тази, която грабва погледа ви, която с цветовете си ще носи чувство за хармония и удовлетворение, която с веселите си щампи ще накара децата ви да се усмихнат и която ще внесе индивидуалност и красота в дома ви. Това са важните неща, това е всичко!". Но... не съвсем. Необходимо е да се погрижим за още няколко параметъра за да не се налагат корекции или компромиси с размера, за да я впишем успешно в интериора или в конкретен повод.

И въпреки, че за да постигнем уют и комфорт у дома - такъв какъвто няма никъде другаде, е добре да поставим на първо място индивидуалните си потребности и творчески решения, и не е задължително да следваме каквито и да е правила, все пак ще изложа тези, които се отнасят до подбора на покривка спрямо етиката.

 

Относно размера и формата:

  • в ежедневието покривката виси от ръба на масата 15 - 20см;
  • при официални поводи - от минимум 30см, та чак до пода, като може и да се разстила
  • формата на покривката следва формата на масата, като на кръгла маса можем да сложим и квадратна покривка, а на овална маса - правоъгълна.

Пример: на маса с размер 80/120см, в ежедневието слагаме покривка 120/160см, а в тържествените дни - минимум 140/180см.

 

Относно цвета и десените:

  • в ежедневието покривката може да бъде едноцветна или десенирана, стига да следва интериорните и сезонните цветове;
  • при официалени поводи - едноцветна - в светли, меки тонове или тематична;

Още: добре е да се помисли и за това как посудата ще се съчетае с покривката - едноцветните чинии, например, се комбинират добре с десенирани покривки и обратното, а чинии и покривка в единакъв цвят, приветстват внасянето на допълнителен цвят чрез украса, цветя, подложки за хранене, тишлайфери, салфетки и др.

 

Относно състава на покривката:

Нека да е естествен. Така е по-красиво, по-стилно, по-класно и по-отговорно - към нас самите и към околната среда. Па макар и да се мачка. Красотата и съвършенството изискват жертви, нали? В случая - гладене.

 

От мен - топли прегръдки!

Вива Маджента! Какво ни казва цветът на 2023 година?

Дизайнерската компания Pantone го нарича овластяващ нюанс, който движи иновациите, а неговата история потвърждава това. Той е комбинация от синьо и червено, топло и хладно...

прочети още

Тази Коледа опаковай подаръците в подарък!

Опаковането на подаръците, за мен, винаги е бил много отговорен, вълнуващ и вълшебен процес. По-вълшебен и вълнуващ дори от...

прочети още

EloraVala

Здравей, аз съм Ели - главно действащо лице в EloraVala. Нека да се опознаем! Би било чудесно това да бъде диалог....

прочети още